1. Een moodboard
Het allerbelangrijkste: bedenk van tevoren goed wat je wensen zijn. Maak een moodboard op papier of via Pinterest van hoe jouw badkamer er uit moet komen te zien. Voor welke stijl ga je? Maak ook een kleurenpalet. Op basis daarvan kun je straks de tegels en accessoires uitkiezen.

2. De indeling
Wist je dat het goedkoper is om de indeling van je badkamer hetzelfde te houden? Dan hoeft er namelijk geen leidingwerk verlegd te worden. Wil jij toch de indeling anders hebben? Zoek dan vroeg in het proces uit of dit wel mogelijk is. Zo kom je niet onverwacht voor verrassingen te staan.

3. Bad of douche
Het kiezen van het sanitair is misschien wel de moeilijkste klus als je de badkamer gaat verbouwen. Je eigen ervaringen zijn erg belangrijk. Let dus goed op als je bij iemand gaat logeren of op vakantie gaat. Wat valt je op? Erger je je aan het opstapje van de douche of ontspan je graag in bad? Een vlakke douchevloer is milieuvriendelijker dan een bad. Vergeet ook je moodboard niet als je sanitair uitkiest.

4. Het toilet
Een toilet is zo gekozen, toch? Niet is minder waar. Er is tegenwoordig een heel scala aan opties: van ultramoderne douchewc tot simpele toiletpot. Zo kun jij een exemplaar kiezen dat perfect bij jou past.

5. Op de muur en vloer
Grote tegels, kleine tegels, mozaïek, tegels met een print, mat, glanzend, met of zonder reliëf… ben jij de draad al kwijt? Welke tegel er bij jouw badkamer past is vooral een kwestie van smaak. Maar denk ook aan de praktische zaken. Ga bijvoorbeeld voor een afwerking die onderhoudsvrij is. Is je badkamer klein? Kies dan voor lichte kleuren op de muur. Grote tegels laten je badkamer optisch groter lijken en minder voegen betekent minder schoonmaken. Voor de badkamervloer kun je het beste kiezen voor antislip-tegels. Bij Bossink Tegelwerken hebben we een uitgebreidt assortiment badkamer tegels, voor elk wat wils.

6. Badkamermeubel
Ga na welke spullen je in je badkamer bewaard. Welke items zijn essentieel en hoeveel opbergruimte heb je daarvoor nodig? Veel mensen kiezen voor lades, omdat die overzichtelijk zijn. Je wilt natuurlijk ook een badkamermeubel dat past bij de stijl van je badkamer.

7. Verlichting
Ontspannen in bad of onder de douche met rustgevende muziek en gedimd licht… Zie je het al voor je? Wij wel! Maar we willen de volgende ochtend wel goed in de spiegel kunnen kijken. Ga bij het kiezen van je badkamerverlichting na wat voor functie het licht moet hebben. Heeft jouw badkamer veel natuurlijk daglicht, of niet? Wil je spotjes boven de spiegel? Moet het licht dimbaar zijn? Koop alleen lampen die speciaal voor de badkamer zijn gemaakt.