In de badkamer wordt veel gebruik gemaakt van kit om de badkamer netjes af te werken. Omdat het kitten van een badkamer geen moeilijke klus is, kiezen veel mensen ervoor om het zelf te doen. Ben jij dat ook van plan? Lees dan deze pagina goed door, zodat je jouw badkamer naar het hoogste niveau kunt brengen voor wat betreft het kitwerk.

Koop siliconenkit in de juiste kleur
Siliconenkit wordt aangeboden in verschillende kleuren. Witte en transparante kit zijn het populairst, maar je kunt er ook voor kiezen om een kit te kopen die past bij de kleur van je badkamer. Voor het mooiste resultaat kies je altijd een kleur kit die past bij het interieur van je ruimte. Ook als dit een andere kleur is dan transparant of wit.

Zit er nog oude kit? Verwijder deze laag dan eerst
Als je nog een oude kit laag hebt zitten, verwijder deze dan eerst. Het ziet er namelijk niet mooi uit als je een nieuwe laag kit aanbrengt op een oude laag. Een oude kitlaag kunt u gemakkelijk verwijderen. Met behulp van een stanleymesje snijdt u de kit weg. Helaas lukt het niet om alle kit te verwijderen. De kit resten die zijn overgebleven, verwijdert u met siliconenverwijderaar. U smeert de resten in met dit middel, waarna u een aantal minuten moet wachten voordat u de resten eraf kan halen. Dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking. Zorg wel voor beschermende kleding tijdens het verwijderen van de oude kitlaag.

Werk langzaam en nauwkeurig
Het aanbrengen van kit in de badkamer is niet lastig, maar je moet dit niet te snel willen doen. Werk je te snel dan komen er lelijke vormen in de kit. Plaats het pistool aan het begin van de naad die u wilt kitten. Houdt hierbij een hoek van ongeveer 45 graden aan. Probeer de handgreep constant even hard in te drukken en beweeg langs de rand in één vloeiende beweging. Tip: knijp niet te hard. Dit maakt de afwerking makkelijker en zorgt ervoor dat u minder kit verliest. Let er bij het wegleggen van het kitpistool op dat er door de overgebleven druk nog kit uit kan komen.

Oefen eerst met het aanbrengen van kit
Voor je aan het werk gaat, moet je er even zien achter te komen hoe hard je in het pistool moet knijpen om de juiste hoeveelheid siliconenkit op het oppervlak te krijgen. Dit kun je het beste doen door even te oefenen met kitten. Het liefst op een stukje karton of papier of een oppervlak dat je niet goed kunt zien.

Maak het oppervlak altijd eerst schoon en droog
Wat je ook gaat kitten in de badkamer: het te kitten oppervlak moet altijd schoon en droog zijn. Ga je de toiletpot aan de vloer kitten, dan zorg je er altijd voor dat zowel de toiletpot als de vloer eerst helemaal schoon en droog zijn voor je aan het werk gaat. Schoonmaken doet u het beste met een niet-pluizende doek en een scheut allesreiniger.

Breng plakband aan op de plekken waar geen kit mag komen
Gaat u voor een foutloze afwerking? Dan is het verstandig om de ondergrond af te plakken met tape. Voor een kaarsrechte kitrand kunt u het beste speciale voegtape gebruiken. Deze bestaat uit twee stroken met een open ruimte daartussen. De kitrand wordt dan zo breed als de open ruimte. Controleer daarom goed van tevoren hoe breed de ruimte tussen de tape is, de tape is namelijk in verschillende formaten verkrijgbaar.

De puntjes op de i
Kit droogt relatief snel. Het is daarom belangrijk om de kit zo snel mogelijk af te werken. Dit gebeurt over het algemeen met de vingers. Maak uw wijsvinger nat met een sopje van warm water en afwasmiddel. Strijk vervolgens in een vloeiende beweging over de kitrand. Druk hierbij niet te hard, dan loopt u het risico dat u teveel kit weghaalt. Spoel uw vingers vervolgens af met het sopje. Heeft u tape gebruikt voor het afplakken van de randen? Verwijder deze dan zo snel mogelijk na het afwerken, anders heeft u kans dat u de deels opgedroogde kit lostrekt. Laat vervolgens de kit uitharden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de soort kit. Op de verpakking vindt u hierover meer informatie. Is na een aantal uur uw nieuwe kitrand volledig uitgehard? Dan is uw nieuwe badkamer klaar voor gebruik!

Tip: Gebruikt u liever niet uw vingers? Dan is ook een smalle halve pvc buis vaak ook erg geschikt.

Bestel je kit hier!