Maken donkere tegels mijn badkamer kleiner? Het antwoord daarop is simpel; Ja. Niet letterlijk natuurlijk, maar visueel. Kleur is het belangrijkste aspect van onze omgevingsbeleving. Doordat kleuren altijd en overal om ons heen voorkomen, zijn we er ons vaak niet zo van bewust. De wereld komt pas tot leven als zij wordt ingekleurd. Het effect van de kleur van tegels in een interieur is enorm. Zij bepalen hoe een ruimte wordt ervaren. Kleuren werken rustgevend, ruimtelijk, inspirerend, harmonieus, uitdagend en zijn persoonlijk.

Kies je tegelkleur dus heel bewust! Wij helpen je met 10 basisregels over kleur en tegels.

1. Daglicht beïnvloedt kleur
Kleur en licht beïnvloeden elkaar intens. Bekijk daarom kleurstalen in meerdere lichtomstandigheden. Neem dus altijd een tegel mee naar huis en leg hem op verschillende plekken in je ruimte neer om de kleur te ervaren. Je zult verrast zijn door de levendigheid van tegels. En beoordeel dit op verschillende momenten van de dag. Een zonnige dag of een schemeruurtje heeft een groot effect op de kleur van je tegel. Donkere kleuren kunnen onder een raam veel lichter lijken. Houd hier rekening mee. Bekijk daarom altijd de kleur op de verschillende plekken in je huis waar je tegel moet komen.

2. Kleur verandert het licht
Witte tegels in de badkamer maken de ruimte helder en geven goed zicht. Donkere kleuren absorberen veel licht. Dit kun je compenseren met goede verlichting. Kleur heeft ook effect op de lichtbeleving. Een rode tegelwand maakt de lichtval in een ruimte rozig. Glanzend wit geeft een scherper licht dan een matte roomkleur.

3. Kleur praat met de omgeving
Kleur en materiaal praten met elkaar. Een grijs kastje combineert bij een houten vloer heel anders dan bij een bruine tegel. Vergeet ook niet de wederzijdse invloed die gordijnen, verf en tegels en op elkaar hebben. Neem altijd een tegel mee om het effect op verschillende plekken te testen.

4. Lichte kleuren maken groter
Lichte kleuren maken een ruimte groter. Over het algemeen wordt daarom gekozen voor witte tegels in een kleinere ruimte als een badkamer of een wc. Echter het gebruik van een kleurrijke tegelstrook als eye-catcher creëert visueel meer ruimte. Op de vloer laat een lichte tegel de ruimte breder lijken, door een horizontale benadrukking.

Let op: grote vlakken maken licht lichter. Lichte kleuren worden lichter op een groot vlak.

5. Donkere kleuren geven stabiliteit
Donkere kleuren maken een ruimte kleiner. Niet letterlijk natuurlijk, maar visueel. Daarom wordt er zelden voor een hele wand met zwarte tegels gekozen. Echter donkere tegels in combinatie met lichtere kleuren zorgen juist voor grandeur. Veel mensen kiezen voor de ruimtelijke ervaring van een donkere vloer met witte wandtegels. Een donkere vloer geeft een ruimte namelijk stabiliteit en dat ervaren we als prettig. Donkere kleuren op een groot vlak worden nog donkerder. Dit komt doordat zwarte ‘kleuren’ meer licht absorberen en minder licht oogt donkerder.

Met de juiste verlichting in ruimtes met donkere kleurstellingen ontstaat een hele intieme sfeer. Zeker bij exclusievere badkamers worden graag donkere tegels gebruikt.

6. De structuur van tegels beïnvloedt de kleur
Op een glad oppervlak komt een kleur helderder naar voren dan op een ruw oppervlak. De schaduw van de ongelijke structuur verdonkert de kleur. Zijdeglans of hoogglans tegels kunnen wat van hun kleur verliezen door invallend strijklicht. Ruwere tegels hebben minder last van dat effect. Glanzende wandtegels maken een ruimte optisch groter omdat de rest van de muren in de glans weerkaatsen.

7. Kleur bepaalt de vuilgevoeligheid van tegels
De ene kleur is vuil gevoeliger dan de andere. Op een lichtere genuanceerde kleurstelling vallen vuil en vlekken veel minder op dan bij een donkere egale kleur. Hier speelt ook de glazuurkeuze een rol, glanzende gekleurde tegels zijn vuil gevoeliger dan matte natuurtinten. Stelregel is dat hoe lichter cq donkerder cq egaler de tegel, hoe besmettelijker.

8. Gekleurde tegels hebben een optisch effect
Koele kleuren zoals blauw en blauwtinten maken een ruimte weids. Ze zorgen voor een optisch perspectief. Zachte pastel kleuren maken een het interieur beschut. Rood en oranje tinten zijn krachtige kleuren die letterlijk op je af komen. Het zijn warme kleuren, maar maken een ruimte qua beleving kleiner. Violet en roze tinten zijn waardige kleuren uit de overgang tussen warme en koele kleuren. Afhankelijk van de lichtinval, zullen zij de ruimte optisch beïnvloeden.

9. Mozaïek is kleurgebruik met lef
Met kleur kun je een unieke touch geven aan je inrichting. Klik hier voor meer inspiratie! Enkele mensen hebben zoveel lef dat zij hun persoonlijke kleur in het hele interieur laten terugkomen. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een volledig rode of blauwe badkamer. Voor veel mensen is dit een stap te ver. Door kleurrijk mozaïek in te zetten op een gedeelte van de wand of vloer ontstaat er een verrassend effect. De winst die een beetje lef met kleur kan opleveren door mozaïek te combineren met een basistegel, is verbluffend.

10. Gun jezelf de kans om met kleur te experimenteren
Bij een tegeladvies door ons wordt je soms aangenaam verrast. Door allerlei tegels te combineren horen we geregeld: “Daar was ik zelf nooit op gekomen! Wat ben ik hier blij mee”. Maak zelf vast een kleuren moodboard door plaatjes te combineren van kleuren die je aanspreken.

Volg je eigen smaak!