Wanneer uw tegelvloer of tegelwand eenmaal in gebruik is genomen, dient u deze regelmatig te onderhouden om de tegels zo lang mogelijk mooi te houden. Wand- en vloertegels vragen om verschillend onderhoud. Hieronder vindt u voor beide soorten tegels onze adviezen.

Onderhoud wandtegels

Wandtegels kunt u het beste regelmatig afnemen met een lichtvochtige microvezeldoek (“wonderdoekje”). Lichtvochtige microvezeldoekjes zijn in staat om zonder toevoeging van reinigingsmiddelen de meeste alledaagse vervuilingen te verwijderen. Bij sterkere vervuiling kan een allesreiniger worden gebruikt. De allesreiniger zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijker in het water wordt opgenomen. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon met water en slechts enkele druppels allesreiniger. Spuit deze oplossing rechtstreeks op de microvezeldoek en reinig hiermee het schoon te maken oppervlak. Eventueel kunt u nadrogen met een droge doek. Vervang de microvezeldoek door een schoon exemplaar als deze is verzadigd met vuil.

Wandtegels in badkamer of douche

Het regelmatig afspoelen en drogen na gebruik van de wandtegels in bad- en doucheruimten voorkomt het ontstaan van kalk- en zeepaanslag. Voor het verwijderen van zeepresten volstaat meestal een allesreiniger in de door de fabrikant voorgeschreven verdunning met water. Voor het verwijderen van kalk of urinesteen kan het best een zuur reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een kalkverwijderaar worden gebruikt in de door de fabrikant voorgeschreven verdunning met water. Let daar wel goed mee op: zuurhoudende kalk- of cementsluierverwijderaars kunnen decoratieve elementen als inserto’s of decorstrips van natuursteen of rvs aantasten.

Voor elk reinigingsmiddel geldt dat dit na de reinigingsbeurt volledig dient te worden verwijderd. Het verdient daarom aanbeveling om na het reinigen het oppervlak te spoelen met schoon water en te drogen met een doek of handdoek. Hiermee worden ook de laatste restanten reinigingsmiddel en verontreiniging verwijderd.

Onderhoud vloertegels

Vloertegels worden gekenmerkt door hun unieke matte uiterlijk. Dit matte uiterlijk kan worden verstoord als vlekken niet adequaat worden verwijderd of door een laagopbouw van resten onderhoudsmiddelen.

Regelmatig stofzuigen of wissen voorkomt een opeenhoping van stof en vuil. Dit stofwissen kan ook gebeuren door middel van een vloerwisser met wisdoek – bijvoorbeeld met een Swiffer. Het gebruik van geïmpregneerde doeken ( “vloerdoekjes”) raden wij af. Deze doeken bevatten olie of paraffine die tijdens het wissen een dun laagje op de tegel achterlaten en waaraan stof en vuil zich opnieuw gemakkelijk kunnen hechten. Geïmpregneerde doeken zijn vaak te herkennen aan een (hersluitbare) folieverpakking die uitdrogen moet voorkomen.

Regelmatig dient de tegelvloer nat te worden gereinigd om aangehecht vuil op de tegels te verwijderen. Dit gaat gemakkelijk en snel. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste reinigingsmethode en materialen te kiezen. Gebruik een zeer lage dosering (slechts enkele druppels!) reinigingsmiddel. Overdosering van reinigingsmiddelen kan leiden tot residuvorming op het tegeloppervlak.

Reinigingsmiddelen die een glans-, bescherm- of impregneringslaag aanbrengen kunt u beter niet gebruiken. Aangezien het oppervlak van de tegel geen vocht opneemt, blijft deze laag op het oppervlak achter en vormt daarmee een nieuwe bron van vervuiling. Bovendien vermindert een dergelijke laag het matte uiterlijk van het tegeloppervlak en vergroot deze het risico op uitglijden.

Verwijder voor het nat reinigen van de tegels eerst het losse vuil door middel van stofzuigen of stofwissen. Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.

Voeg aan het water een paar druppels(!) schoonmaakazijn of allesreiniger toe. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon en spuit hiermee rechtstreeks op de microvezeldoek of –mop of gebruik een microvezelsysteem met een geïntegreerd bevochtigingssysteem. Bevochtig de mop opnieuw als deze te droog wordt. Wanneer de doek of mop verzadigd is met vuil dient deze te worden vervangen door een schoon exemplaar. Microvezeldoeken of -moppen kunnen na gebruik in de machine worden gewassen zonder wasverzachter.